Bicicletes vs vianants, i responsabilitat municipal

Un dels grans descobriments que m’ha fet el desplaçar-me amb bicicleta, és conèixer llocs de Barcelona per on no aniria caminant i menys si em mogués en metro o bus. Permet descobrir tendes, carrers i fer un desplaçament fins al lloc on vas.

Veig amb satisfacció la proliferació de bicicletes a Barcelona, ho veig amb satisfacció perquè penso en l’esport, el medi ambient i el respecte entre la ciutadania. Però darrerament en moltes converses està sorgint un tema que preocupa i que criminalitza als ciclistes: el ser irrespectuosos amb els vianants i el saltar-se les normes. Que si a determinades hores es impossible caminar per les voreres de les Glòries sense ser atropellat, que si per l’atapeïda Via Laietana les bicis van per la vorera sense que ningú els digui res, que si pel pont de Marina, tot i el carril bici, les bicis van per la vorera, que si les bicis no respecten semàfors ni passos de peatons, que si pel passeig marítim bicis, que si van pels carrils en contra direcció, patins elèctrics i altres no van pel carril bici etc. i sabeu què? És cert i ho puc corroborar!

Realment la normes de convivència són bàsiques i quan s’incompleixen s’han de fer complir, i la urbanitat correspon a l’autoritat fer-la complir. M’esgota sentir que cada cop que hi ha un problema, la solució és que s’ha de posar matrícula a les bicis o se’ls hi ha de posar un import. Aquestes són les idees que tenim? Només pensem en recaptació i no en urbanitat. Allò fàcil és posar ordre a la ciutat amb imposts, però el que és realment productiu és “educar” i que els ciclistes vegin que les normes s’ha de complir, i no és un problema de matrícula ni d’assegurança, és un tema de responsabilitat dels ciclistes, i apart d’educació, calen sancions si és necessari, per tal de poder mantenir una bona convivència entre els diferents usuaris de les ciutats, però sobretot per no criminalitzar un col·lectiu en auge i que contribueix a una millor ciutat, però com en tots inicis, hi ha d’haver ordre i s’ha de fer complir pel bé de tots, i especialment dels ciclistes, ja que hem de ser els més interessats en respectar les normes. La bona convivència depèn de tothom, però especialment les institucions han de potenciar-la i garantir-la, i no poden desaparèixer fins que la bicicleta acabi sent un “perill públic” i calgui prendre mesures extremes.

I una segona derivada, són les infraestructures, les bicis han de poder-se moure sense que les infraestructures al seu servei siguin les pròpies causants dels problemes vianants vs ciclistes (p.ex. carril bici de part de la Diagonal) i molts altres.

Per tant, l’autonomia i la independència de la bicicleta ha de ser corresposta amb responsabilitat, i aquesta ha de ser en primer lloc del propi ciclista, però de manera molt important ha de ser exercida en infraestructures i ordenació per part dels responsables de gestionar la ciutat, i en això ni uns ni altres poden eludir responsabilitats.

Related Posts

Turisme SI Turisme No

El turisme ens està fent posicionar a la ciutadania a favor o en contra, i està començant a ser el centre de molts debats. Més enllà del bus turístic assaltat a Les Corts, el debat és més de fons, més sobre la massificació de la ciutat. És fàcil ser detractor del turisme quan surts al […]

Read More

Barcelona, com la veia i com la veig.

Barcelona és una ciutat engrescadora, de mida humana, que et pots moure a peu o en bicicleta. Una ciutat formada per gent de tota la vida, els vinguts de comarques i gent d’altres contrades. La veritat és que hi ha tant per gaudir que sovint el dia a dia no ens permet adonar-nos-en. Un terç […]

Read More

1 Comment

 • Pasku on 06/06/2017

  Lo de respetar las normas de tráfico pues creo que es proporcional al volumen del vehículo.
  un camión solo pasa en verde
  un coche apura y acelera si ve el ámbar
  una moto puede salir cuando parpadee el de peatones
  una bici sale , entra se mete y pasa indistintamente de como este el semáforo
  y un peatón pasa por donde quiere este o no reglado

  Lo que hace falta es empatizar, respetar y pensar un poco en los demás, porque cuando vas en coche te molestan las bicis, cuando vas en bici te molestan los coches y los peatones en tu carril, cuando vas andando te molestan los coches y peatones, … Cuando vas en moto te crees un ser superior.
  Y esto no se arregla con sanciones ni normas, creo que antiguamente se usaba la palabra “Civismo”

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Al dia!