Turisme SI Turisme No

El turisme ens està fent posicionar a la ciutadania a favor o en contra, i està començant a ser el centre de molts debats. Més enllà del bus turístic assaltat a Les Corts, el debat és més de fons, més sobre la massificació de la ciutat.

És fàcil ser detractor del turisme quan surts al carrer i ets “atropellat” pels grups de turistes, quan vas al restaurant i has de fer cua o directament no t’atenen i si ho fan ho fan en anglès, quan gran part dels preus de l’oci estan desorbitats, quan el preu de l’habitatge i el lloguer turístic són inassequibles, etc.
Per contra, la part positiva del turisme queda molt més amagada: la regeneració d’espais de la ciutat a partir de crear espais d’interés pel turisme, allotjament hoteler, la creació dels llocs de treball, l’augment del consum, l’increment de la recaptació per imposts i taxes, el ser una ciutat moderna i que ha d’estar “a la última”, l’àmplia oferta d’oci, etc.

El turisme s’ha desestacionalitzat i això permet generar activitat durant tot l’any. Aquest era un dels reptes d’un país on la modernitat ha arribat en gran mesura de la mà del turisme. Ara precisament, quan és fàcil ser detractor del turisme, és quan hem de recordar aquest fet, i sense divinitzar als turistes, ja que cal regular efectivament per evitar morir d’èxit, cal donar valor al turisme a la vegada que integrar-lo a la ciutat i maximitzar-ne els beneficis pels habitants de la ciutat, i això només es fa amb voluntat, pero sobretot amb estratègia de futur i regulació coherent.
Tenim reptes, però pel bé de la ciutat s’han d’afrontar i s’han de decidir, sense vencedors ni vençuts, però institucions, sector turístic i ciutadania hem de prioritzar el desenvolupament futur de la ciutat sense perdre de vista el benestar dels que hi vivim. Sinó, anirem a una progressiva degradació de la ciutat per no haver agafat les responsabilitats que calia.

Related Posts

Barcelona, com la veia i com la veig.

Barcelona és una ciutat engrescadora, de mida humana, que et pots moure a peu o en bicicleta. Una ciutat formada per gent de tota la vida, els vinguts de comarques i gent d’altres contrades. La veritat és que hi ha tant per gaudir que sovint el dia a dia no ens permet adonar-nos-en. Un terç […]

Read More

Bicicletes vs vianants, i responsabilitat municipal

Un dels grans descobriments que m’ha fet el desplaçar-me amb bicicleta, és conèixer llocs de Barcelona per on no aniria caminant i menys si em mogués en metro o bus. Permet descobrir tendes, carrers i fer un desplaçament fins al lloc on vas. Veig amb satisfacció la proliferació de bicicletes a Barcelona, ho veig amb […]

Read More

1 Comment

  • Xavier Civit on 01/08/2017

    Jordi, el teu post és molt interessant i et felicito pel blog. Deixa’m afegir quelcom que em sembla important: cal fomentar el turisme com a mitjà de coneixement, de comunicació i d’intercanvi entre els pobles i les cultures. Cal incrementar els corrents turístics, tant els interiors com els exteriors i impulsar l’activitat turística, com a sector estratègic de l’economia i de l’ocupació i com a factor clau per a l’equilibri territorial i la prosperitat de Catalunya. Penso que aquests tres objectius s’han de tenir en compte en el debat que proposes. Per la ciutat I pel pais. S’ha de regular qualsevol esdeveniment o activitat massificada, sigui protagonitzada per turistes o per residents, però regular quan menys millor.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Al dia!